• Flóra

A legjobb megzenésített versek (*szerintem)

Két hete @könyvözön felhívására egy órát beszélgettünk irodalomról és zenéről és a kettő kapcsolatáról. A beszélgetésből egy interjú is született, amit könyvözön blogján olvashattok el. Izgalmas volt a témafelvetés – irodalom és zene? – ez a két legkedvesebb dolog számomra, amik mind egyenlően fontos és központi helyet foglalnak el az életemben. Amellett, hogy az evveladalban instagram oldalt kezelem, az ELTE bölcsész karán végeztem, ahová első sorban az irodalom iránti érdeklődésem miatt jelentkeztem.


Ahogy kitűztük a beszélgetés időpontját, fejben rögtön elkezdtem pörgetni, hogy pontosan mit is tudok az irodalom és a költészet kapcsolatáról mondani. A legkézenfekvőbb válasz, ami eszembe jutott, hogy beszélgessünk a megzenésített versekről, hiszen ezek a két téma uniójában helyezkednek el. A beszélgetés lezajlott (nagyon jó hangulatban), viszont arra gondoltam, hogy ezen a felületen külön egy listába szedem azokat a megzenésített verseket, amik számomra a legkedvesebbek és amiket, véleményem szerint, mindenkinek ismernie kellene.


Íme a lehető legelfogultabb lista, amit össze tudtam rakni:


1, Csaknekedkislány – Levegot!

Mielőtt bárki felhördülne- nyugi! tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy eredetileg a Kaláka együttes dolgozta fel József Attila – Levegőt! című versét és ezt az interpretációt gondolta tovább a Csaknekedkislány zenekar."...Felnőttem már. Szaporodik fogamban

az idegen anyag,

mint szivemben a halál. De jogom van

és lélek vagy agyag

még nem vagyok s nem oly becses az irhám,

hogy érett fővel szótlanul kibirnám,

ha nem vagyok szabad!"


- József Attila, 1935. november 21.


A Kaláka munkásságát remélem, hogy nem kell senkinek bemutatni. Az 1969-ben alakult zenei formáció céljaként a régi és kortárs magyar versek dallammá/dallá alakítását tűzte fel zászlajára. A honlapukon olvasható bemutatkozást idézve ők:

Verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínu, és a versekbol következoen sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Míg több mint fél évszázados munkásságuk alatt összesen 30 Kaláka lemez jelent meg, számtalan, gyerekkorunkból is ismert, szívünknek kedves nótákkal, addig én mégis egy Kaláka feldolgozást tettem a listám első helyére. Miért? teszi fel önkéntelen a kérdést az olvasó.


A Kaláka életmű előtt tisztelegve, a zenekar alapításának legutóbbi kerek évfordulójára a magyar alternatív előadók egy feldolgozáslemezt készítettek. A „De jó elhagyni magamat" albumon olyan előadókkal találkozhatunk, mint a Felső tízezer, a Carson Coma, a Platon Karataev és a Middlemist Red. Nagyon szeretem az eredeti Kaláka dalokat is, de ezeket a feldolgozásokat annyira frissnek és érdekesnek találtam, hogy rögtön az egyik kedvencem lett az egész lemez. Míg a Kaláka a gyerekkoromban volt nagy kedvencem, úgy érzem, hogy most ezek az áthangszerelt dalok közelebb állnak hozzám, mint az eredetiek. És habár szinte az összes lemezen található szám kiváló, mégis van kettő, ami kiemelkedik. Ezek a Csaknekedkislánytól a Levegőt!, és a Disco Nap-tól a Boldog, szomorú dal, ami egy azonos címmel megjelent Kosztolányi vers megzenésítése."...Mert nincs meg a kincs, mire vágytam,

A kincs, amiért porig égtem.

Itthon vagyok itt e világban

S már nem vagyok otthon az égben."


- Kosztolányi Dezső, 1917.


2, Bérczesi Robi - Képzeld el

Mi a közös Petőfi Sándorban és John Lenonban azon kívül, hogy mindketten meghatározó, korszakalkotó figurái voltak az általuk képviselt művészeti vonalnak? Valószínűleg nem olyan sok, mondaná a naiv olvasó. Na de várjunk csak! – mégis van kettejük között egy kimondottan izgalmas kapocs – Bérczesi Robi (többek között a legendás hiperkarma együttes alapítója), aki a két alkotó munkáit összedobva- és keverve megalkotta az egyik kedvenc magyar versfeldolgozásom – a Képzeld el címet viselő szerzeményt. Bérczesi ebben a feldolgozásban az Egy gondolat bánt című verset énekli fel Lennon Image (innen a képzeld el) című, talán az egyik legismertebb dalának dallamára."You may say I’m a dreamer

But I’m not the only one

I hope someday you’ll join us

And the world will be as one"


- John Lenon, 1971


Ez szerencsére nem az egyetlen versfeldolgozás, amit Bérczesi készített az évek során – az Én meg az ének néven futó zenés projektjében például több verset és népdalt is áthangszerelt – többek között a Kész a leltár című József Attila verset vagy a Még azt mondják című népdalt. Utóbbinak különlegessége, hogy a magyar népdal szövegét a leghíresebb Oasis dal, a Wonderwall dallamára énekelte fel Bérczesi. Esküszöm, hogy ezt a felvételt hallgatni/nézni egy igazi spirituális élmény.
3, Szabó Balázs Bandája – Bájoló

Vagy negyedszerre próbálok nekifutni ennek a bekezdésnek, de csak nem sikerül. Mert hát mit is tudnék írni a Bájoló-ról? Hogy Radnóti mennyire szép szöveget írt? Hogy mennyire ikonikus a Szabó Balázs Bandája által készített megzenésített változat? Hogy mennyire illik a klasszikus hangszerek használata a szöveg mesébe illő, finom képeihez? Hogy milyen maradandó élmény volt az ELTÉs bölcsészbulikon egy nagy körben ölelkezve ezzel búcsúztatni minden bulit? Nem megy. Ez a dal ennél magasabb szinteken áll. Csak csodálni tudom és messziről gyönyörködni benne.Rebbenő szemmel

ülök a fényben,

rózsafa ugrik

át a sövényen,

ugrik a fény is,

gyűlik a felleg,

surran a villám,

s már feleselget

fenn a magasban

dörgedelem

vad dörgedelemmel,

kékje lehervad

lenn a tavaknak,

s tükre megárad,

jöjj be a házba,

vesd le ruhádat,

már esik is kint,

vesd le az inged,

mossa az eső

össze szívünket.


- Radnóti Miklós, 1941


4, Rájátszás – Ahol megszakad

A Rájátszás projekt az egyik legizgalmasabb példája annak, hogy milyen közel is áll egymáshoz a vers és a dal műfaja. A kortárs költők és zenészek közös munkájának gyümölcsei – a fantasztikus, két lemezt megtöltő adagnyi dalok - bizonyítják, hogy mennyire sikeres lehet egy ilyen kollaboráció. Különösen tetszik a projektben, hogy míg a többi példánál az alkotók nem konzultáltak egymással, a Rájátszás projektnek pont ez a közös munka adja a lényegét. A költők/írók együtt, interaktív, kreatív munka során keltik életre a már kész szövegeket. Külön tetszik, hogy végül nem csak a zenészek, hanem a költők is felállnak a színpadra és akár különféle hangszerekkel, akár mikrofonnal a kezükben, ők is részt vesznek a szerzemények előadásban. Nem látni sehol Magyarországon annyira impresszív csapatot a színpadon, mint egy Rájátszás koncerten. Még egy bónusz a performanszban a szünetekben gyakran felbukkanó költők (gondolom ők a kevésbé bevállalósak a többiek közül) akik két dal között felolvasnak saját verseikből.A projektben több kortárs költő és zenész is részt vesz állandó jelleggel. Csak hogy néhány nevet említsek: Beck Zoli- 30Y; Grecsó Krisztián; Kollár-Klemenz László - Kistehén; Háy János és Szűcs Krisztián - HS7 mind a Rájátszás csapatát erősítik.


Habár nehéz a választás, mert léptetés nélkül tudok végighallgatni teljes Rájátszás koncerteket a Fishing on Orfű YouTube csatornáján, kedvencemként tőlük az Ahol megszakad című dalt emelném ki. A dal szövegét Závada Péter (akit egyébként sokan az Akkezdet Phiai formáció tagjaként is ismerhetnek és akitől így nem áll távol a zeneszöveg-írás sem) első verseskötetének címadó munkája adja. Ezt Egyedi Péter dolgozta fel és ő is énekli.Különösen tetszik a dalban az Ahol megszakad... sor utáni csend, amit szinte csak suttogva folytat (filccel) Egyedi. Az utolsó két sor ismétlése a dal végéig csak még jobban nyomatékosítja a búcsúzó költői kérdést, ami tovább rezonál a hallgatóban. Tán nem szerettelek. Vagy nem eléggé?


5, Kistehén – Ezt is elviszem magammal

És a lista végére tartogattam egy jó kis csattanót/meglepetést. Igazi clickbait címként azt is adhattam volna ennek az írásnak, hogy „Dalok, akiknek titokban más írta a szövegét. Az utolsót biztos nem találod ki!” Viccet félretéve, engem nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennek az ikonikus Kistehén számnak a szövegét igazából egy Erdős Virág vers adja. Nem mintha ez bármit is változtatna a dal értékén, vagy ettől kevesebb vagy több lenne a szememben – egyszerűen furcsa volt nekem ez a felismerés. Ti tudtátok ezt?Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! Tovább is folytathatnám ezt a listát, mert rengeteg szuper vers-megzenésítés született még. Nektek melyik a kedvenc vers-feldologzásod?

480 views0 comments

Recent Posts

See All

Mennyire ismered Bérczesi Robi szövegeit? - kvíz

Most lehetőséged van egy nyereményjáték keretein belül megnyerni Bérczesi Róbert DaLSZöVeGKöNYV-ét. Készíts bármilyen alkotást Bérczesi egyik szövegére: “a nyakamon a sugarak a kezeid” “veled álmodni