A legjobb angol nyelven írt magyar dalok (*szerintem)

Kerültél már olyan helyzetben, hogy te voltál az egyetlen magyar (vagy te beszéltél egyedül magyarul) egy nagyobb társaságban és valaki megkérdezte, hogy létezik-e egyáltalán magyar zene vagy ebben a mini (és valjuk be őszintén, világgazdasági szempontból viszonylag jelentéktelen) kelet-(közép)-európai országban csak külföldi slágereket hallgatunk?


Én már kerültem.


És be kell valljam - természetesen - nagyon feldühítettem magam. Hiszen több percig (óráig?) tudnám sorolni a jobbnál jobb magyar zenekarok/előadók listáját.


De mégis mit válaszoljon egy ilyen kérdésre az ember - amit megtűr a nyomdafesték? Mert sajnos hiába mutatsz meg egy hiperkarma - lidocain-t vagy egy Kispál és a borz - Naphoz holddalt: ezek a művek inkább szövegközpontúak és igazi értéküket a sorok mélysége, játékossága; a szavak többlettartalma és jelentésének áthallásai adják meg (szerintem). És ezért ezeket sajnos hiába mutogatod bárkinek, ha nem beszélik a magyart tényleg anyanyelvi szintén (ami valjuk be, elég ritka dolog külföldiek esetén) azzal nem fogod a saját igazad alátámasztani, miszerint a magyar zene van olyan király, mint az angol, francia, olasz vagy a német(?).


Szerencsére vannak olyan magyar zenészek, akik több okból kifolyólag (esetleg maguk is kétnyelvűek; úgy érzik, egy másik nyelven jobban ki tudják fejezni magukat; nemzetközi rajongótáboruk van) idegen nyelveken (is) írnak számokat.


Most egy listába összeszedtem a szerintem legjobb ilyen zenéket. Ha bármikor bizonygatnod kell a magyar zenék létjogosultságát egy külföldi érdeklődőnek - ezeknek a lejátszását javaslom.10, OIEE feat. FlorasFloras - Stays like this
Nem tudom miért - talán az egy éves covid helyzet és a realitásunk részévé váló karatén és kijárási korlátozások miatt - de kb. semmire sem vágyom úgy, mint erre a számra vibeolni hajnal négykor budapest egyik tetszőleges szórakozóhelyén. Remélhetőleg nemsokára valóra válik a kívánságom - addig csak itthon nyomom a bulit erre a zenére.


9, Ivan & The Parazol - Take my Hand
Nem lehet úgy egy ilyen listát megírni, hogy ne tennénk említést az Ivan & The Parazol-ról, akik körülbelül 6-7 évvel ezelőtt úgy robbantak be a köztudatba mint most a Carson Coma. Ők voltak akkoriban "A Menő Új" zenekar - a megtestesült 60-as, 70-es évek - fekete bőr superskinny nacikkal és csúnyamintás bő ingekkel. Beatkorszak, nagy-brittania, whiskey, elsötétített napszemüveget: kifogástalan esztetik. Persze a zenéjükben is megjelent ez a korszak - Illés-feldolgozásokat és igazi britt beatzenét játszottak (és egyébként játszanak a mai napig). Mára már bebetonozták a helyüket a magyar zenei életben (reklámokban és filmekben - pl.: Megdönteni Hajnal Tímeát találkozhatunk számaikkal), de a legjobb dalaik szerintem arról a bizonyos első nagylemezükről kerültek ki. A Mama, don't you recognize Ivan & the Parazol?-on hallható a Whatever, a 1965 és a leghíresebb parazol dal, a Take My Hand is.


8, Mayberian Sanskülotts - Cesare's Stray Sight (Especially You)
Bevallom, elsőre nagyon "nem jött át" a Mayberian Sanskülotts zenei világa - Csordás Zita énekesnő túlvilági hangja és a lüktető minimál alap - pedig nagyon szerettem volna őket szeretni (mert abban már akkor is egyetértettem, hogy baromi menők és lazák és kicsit olyan szeretnék lenni, mint ők, amikor felnövök). Aztán valamikor átkattant bennem valami és azon kaptam magam, hogy a hallgatás után a fejemben maradnak a sorok és a dallamok, magamban dúdolom azt hogy especialllly yououou és vágyom rá, hogy újra hallhassam őket. Azóta kimondottan szeretem a formációt - talán a magyar számaikat (Akarat; Játsszál mássa; Nagyon szőke lány) jobban, mint az angol nyelven írottakat, de általában válogatás és kivételezés nélkül játszom egymás után az összes zenéjüket spotifyon.


Külön érdekesség, hogy az Especially You szerepel az Aranyéletben is. A jelenet címe: Especially You az Aranyéletben, avagy "muszáj ezt a szart max hangerőn?! üvöltetni ezt a szart?!"


7, Blahalouisiana - Let Them Slide Away
Azt hinné az ember, hogy az együttes énekese, miután egész életében betűzi a Schoblocher nevet, valami könnyebben leírható elnevezést ad a zenekarának, például 'Fa" vagy "Ablak".


A viccet félretéve, a Blahalouisinana szerintem egy szuper név (ötletes és beszélő) de persze nem csak ez bújik meg a formáció sikere mögött. A legtöbb számukat magyar nyelven adják elő (Egyetlen magányom; Túl távol, elég közel; Ha élni felejtek; Éjjel a főutcán) de akik nem csak a slágereik révén ismerik a bandát, tudják, hogy nagyon sok angol szövegű dal is van a repertoárukban. Nekem ezek közül a kedvencem a Let Them Slide Away című szám, amit hallgatva a vadnyugat prérije elevenedik meg az ember lelki szemei előtt. A dalt átszövi a "My baby shot me down" hangulat.


6, Zagar - Wings of LoveHát ez sem egy mai dal! Emlékszem még régen egy nyaralós CD-re is kiírtam, amit aztán az egész autóúton rongyosra hallgattunk. Azóta is sok szép emléket őrzök a Wings of Love-hoz fűződve - benem örökre összeforrt a hajnali olasz autópályák hangulatával és az ismeretlen tájak felfedezésének izgalmával ez a dal. Az együttműködés, aminek keretein belül ez a felvétel megvalósult pedig masszívan impresszív - az Underground Divas olyan neveket foglal magába, mint Kutzora Edina, Péterfy Bori, Sena, Németh Juci, Hodosi Enikő és Judie Jay.


5, Carson Coma - Song About My Grandma"Maxira kivittem a snake-et"

Amellett, hogy zseniális klippet kapott a Carson Coma Song About My Grandma című száma a 80-as 90-es évek sitcomjait megelevenítve, még az Apatigris című magyar sorozat főcimdalának is beválasztották. A dal mögött meghúzódó sztori - Fekete Giorgio énekest a nagymamájának története inspirálta a megírására - nagyon érdekes. Az üzenet: sohasem késő újrakezdeni.


4, Fran Palermo - JeopardySajnos a FOMO című nagyjátékfilmet, aminek főcimdalát a Jeopardy adja, azóta se volt lehetőségem megnézni, de ezt a dalt nagyon szeretem. Ha jól adja vissza a film hangulatát, akkor biztos vagyok benne, hogy ha egyszer sikerül eljutnom odáig, az is nagyon tetszeni fog.


3, Dope Calypso - Boys From Heaven
Egy Kolorádó fesztivál headline-on találkoztam először a Dope Calypso nevével és egy gyors keresés után szinte azonnal a kedvenc zenéim listára kerültek a fiúk. Nem tudom, hogy miért, de valahogy nekem az Austin Powers jut eszembe a formációról - persze ez csak valami furcsa személyes asszociáció lehet, mert jobban megnézve semmi közös nincs ebben a kettő dologban. Képi világukban inkább a Gorillaz juthat a naiv zenehallgató eszébe, de zeneileg nem is igazán tudom mihez kötni őket. Saját stílusukat a garage punk és a hatvanas évek popzenéjének szerelemgyerekeként jellemzik. A Boys From Heaven-ön kívül a New Car Stereo a másik kedvenc track-em a formációtól.


2, Erik Sumo Band - Disco In My Head
Először a Liza a rókacímű film kapcsán találkoztam Erik Sumo nevével. A filmhez a soundtrackot (Erik Sumo & The Fox-Faries) Tövisházi Ambrus énekelte fel - méghozzá, itt jön a csavar: japánul. Annyira különleges, friss és új volt ez az egész, hogy a filmből (pedig moziban láttam) csak a zenék és a zenés jelenetek maradtak meg. De azok nagyon erősen. Emlékszem, hogy nagy kutatómunka után megtaláltam YouTube-on a soundtrack-ot és a film megnézése után még sokáig ott volt a fejemben az hogy dánsz-dánsz have a good tájm. Igaz, hogy a Disco In My Head nem ennek a projektnek a keretein belül született meg és a szövege angolul van, de amikor nem sokkal később erre a számra is rátaláltam, ugyanaz az érzés fogott el - hogy ez valami hihetetlen jó és különleges és hogy egyszerűen muszáj hallgatnom. Szerintem egy héten keresztül csak ez a zene ment nálam.


1, Platon Karataev - Season of singingAz egyik kedvenc bandám - szerintem Magyarország legexportképesebb zenekara. Tényleg felveszik a versenyt bármelyik "menő, nemzetközi" formációval. Nekem először az Alt-J jutott eszembe a hangzásvilágukról, de persze a Platon több, mint egy Left Hand Free copy. Arról nem is beszélve, hogy a zenekar egy Tolsztoj karakter után kapta a nevét. Nem csoda, hogy amikor nincs covid-helyzet, a fiúk folyamatosan külföldön turnéznak. A Season of singing olyannyira kedves nekem, hogy 2019-ben ezt hallgattam a legtöbbet a spotify évösszegzője szerint. Emellett az Elevator és az Ocean állnak még a legközelebb hozzám, de bármikor szívesen végighallgatom a For Her vagy Atoms címen megjelent albumaik közül bármelyiket. A Wolf Throats című számukhoz készült videóklipp - véleményem szerint - az egyik legjobb magyar kisfilm, ami zenéhez készült; de az Ocean-hez készült klip, ifj. Vidnyánszki Attila szereplésével, is nagyon megragadó.


Honorable mentions:


Middlemist Red - Multicoloured Drive
Elismerem, hogy a Middlemist Red az egyik legsikeresebb, nagyrészben angol nyelven működő hazai zenekar, ezért mindenképp említeni akartam a listán, viszont én személy szerint nem ismerem annyira őket (ami nem jelenti azt, hogy ne tetszene a zenéjük - egyszerűen még nem volt időm rendesen, a slágereiken túlmenve felfedezni őket magamnak) hogy a személyes, elfogult listámra is felkerüljenek. (Szégyellem bevallani, de nagyon sokáig azt hittem, hogy a Multicoloured Drive című számuk egy Ivan & The Parazol szerzemény). Ennek ellenére, ez, sőt minden, amit ismerek tőlük, mind tök jó zenék. Várom, hogy a jövőben még többet tanulhassak róluk!


Emil Rulez - Hello Turist
Hivatalosan angolul (meg egy kicsit németül) van, de mégsem. A mindannyiunk által ismert Hunglishnak egy tökéletes iskolapéldája. Egy nemzetbe égett bele örökre az a sor, hogy Hello turiszt, du biszt in Budapest. Máig az egyik legviccesebb/legjópofább dolognak tartom ezt a számot. Kíváncsi lennék, hogy mennyit értene ebből egy külföldi, illetve mi lenne rá az első, zsigeri reakciója!


30Y - Someone else
A mai napig érthetetlen számomra, hogy miért és hogyan került bele egy angol refrén ebbe a teljesen átlagos, a magyar szöveggel egyenesen kiváló harmincipszi számba. Vajon miért döntöttek így a tagok? Ettől függetlenül (vagy ezzel együtt) nekem a kedvenc 30Y számaim közt szerepel a Someone else. Főleg az utolsó sorai állnak közel a szívemhez:


"Hogyha a szerelem erőmű volna

Pakson, Pécsen vagy Várpalotán

Ráköthetnéd az egész világot és

nem lenne áramszünet

azután."


Ricsárdgír - Lightsaber
Ennél a fantasztikus dalnál is ugyanaz a helyzet, mint a Hello Turist-nál: papíron angol a szöveg, de a gyakorlatban inkább a magyar és az angol egy különös, megfoghatatlan keveréke. Igazából nem is szöveg, hanem csak Star Wars-os kifejezések egymás utáni bedobálása a dalba. Mindegy, nem kell ezt sokat elemezni - így-is, úgy-is az egyik kedvenc dalom a Ricsárdgírtől. Ez a Balcony TV-s felvétel/interjú pedig az egyik legjobb rögzített pillanata a magyar alter zenei életnek.


Kiscsillag - Fishing on Orfű
És ha már angol szövegű dalok, nem mehettem el a Fishing on Orfű fesztivál névadó Kiscsillag daláról mellett sem. Mindenkibe mély nyomokat vert a dancing in dö nájtklub és a one step left and a two steps right. Csak már lehetne dancing-elni Orfűn all the night.


366 views0 comments

Recent Posts

See All